Elokuvat ovat monelle meistä miellyttävää ajanvietettä ja keino irrottautua kiireisestä arjesta. Niiden katseleminen on muuttunut radikaalisti historian aikana, sillä alun perin eläviä kuvia käytiin katsomassa vain elokuvateattereissa. Myöhemmin elokuvia näytettiin harvakseltaan televisiosta. Nykyisin leffoja tulee joka ilta ilmaiskanavilta – ja maksukanavilta jatkuvalla syötöllä ympäri vuorokauden.

Silti monet meistä pitävät edelleen eniten elokuvateatterin tunnelmasta – näyttävästä valkokankaasta, vaikuttavista äänistä ja pimeydestä, joka pakottaa keskittymään täysillä tähän hetkeen. Yhteiskunnan vaurastumisen myötä monilla on varaa hankkia pienimuotoinen elokuvateatteri tai elokuvahuone omaan kotiin. Kotona olevassa viihdetilassa yhdistyvät television katselu ja elokuvissa käyminen täydellisessä paketissa – näyttävyyttä on, mutta samalla oma rauha takaa täydellisen rentoutumisen.

Kotielokuvateatteri vaurauden merkki

Vielä jokin aika sitten kotiteatterijärjestelmät olivat niin kalliita, että niihin ei ollut varaa kuin kaikista rikkaimmilla perheillä. Nykyään ne ovat yleistyneet merkittävästi ja tätä kautta hinnat ovat tulleet alaspäin. Enää kotiin sijoitetut pienoiselokuvateatterit eivät ole niinkään merkki yksilön tai perheen vauraudesta, vaan kuvastavat koko yhteiskunnan vaurastumista.

Kotiteattereihin liittyy myös yleinen vaurastuminen asuinneliöiden kasvun kautta. Aikaisemmin elokuvateattereiden kulta-aikana perheet asuivat pienissä oloissa. Kahdessa huoneessa saattoi asua jatkuvasti 10-12 henkeä, toisilla tilaa oli hieman reippaammin esimerkiksi asumiskäyttöön rakennetun yläkerran tai ulkorakennuksen kautta. Nykyään erityisesti omakotitaloissa tilaa on runsaasti ja omia huoneita on pyhitetty kodinhoitotiloiksi, toimistoiksi, leikkihuoneiksi ja elokuvahuoneiksi. Se, että kodeissa on nykyään mahdollisuus jättää yksi huone elokuvien katselua varten, kuvastaa siis yleistä yhteiskunnallista vaurastumista ja asumistason vaatimusten kasvua.

Iso näyttö tai videotykki

Elokuvateattereissa on muutamia olennaisia asioita, joista tunnelma syntyy – iso näyttö, tehokkaat kaiuttimet, pimeys ja pehmeät istuimet. Kotioloihin perusteellisesti rakennetussa vastineessa huomioidaan kaikki nämä elementit. Jos ajatellaan rakenteellisia asioita, niin monet aloittavat äänieristyksistä. Ne eivät kaikissa paikoissa ole aivan välttämättömiä, mutta erittäin hyödyllisiä.

Äänieristys voidaan toteuttaa helposti hyödyntäen akustiikkalevyjä, jotka ovat nykyisin niin hienoja, että ne sopivat loistavasti myös sisutukseen eikä niitä tarvitse välttämättä peittää. Äänenvaimennuksen etu on se, etteivät kovat elokuva-äänet kantaudu muualle asuntoon tai huoneistoon – ei myöskään naapuriin. Ne myös vaimentavat ääniä toiseen suuntaan eli talon muu elämä ei häiritse elokuvanautintoa. Äänieristys poistaa myös mahdollista kaikua, joka tilassa saattaa muuten olla.

Äänierityksen jälkeen täytyy miettiä, minkälainen näyttö hankitaan ja mikä olisi sille paras sijoituspaikka. Käytännössä voidaan ostaa jättikokoinen televisio tai muu näyttölaite. Näyttö asennetaan yleensä suoraan seinälle. Toinen vaihtoehtoehto on asentaa kattoon videotykki ja seinälle kunnon valkokangas.

Jälkimmäisessä vaihtoehdossa autenttinen tunnelma on taattu, mutta jättikokoinen televisio voi olla kuitenkin monikäyttöisempi ja kukkarolle sopivampi ratkaisu. Videotykki toimii silloin, kun huone todellakin pyhitetään vain elokuvien katselulle. Televisio on parempi silloin, jos tilassa halutaan olla arki-iltaisinkin katsoen lastenohjelmia tai muita viihdeohjelmia. Sitä on nopeampi käyttää, mutta videotykillä saadaan aikaan näyttävyyttä. Myös tilan koko määrää osaltaan valintaa – mitä isompi tila kotiteatterille on tarjolla, sitä paremmin videotykki toimii. Pienempiin kotielokuvateattereihin sopii iso televisio.

Laadukkaaseen kotiteatterijärjestelmään kannattaa satsata

Videotykissä äänentoistoa ei ole ollenkaan ja minkään television kaiuttimet eivät pysty tuottamaan elokuvateatterin tasoista ääntä. Jos mielii hankkia leffateatterin minikoossa omaan kotiinsa, vaaditaan kunnon kotiteatterijärjestelmä eli kaiuttimet ja viritinvahvistin niiden ohjaamiseen.

Valmiita kotiteatteripaketteja myydään elektroniikkaliikkeissä. Paketti sisältää yleensä kaksi isoa pystykaiutinta television tai valkokankaan reunoille ja lisäksi yksi kaiutin sijoitetaan näytön tai valkokankaan päälle. Taakse sijoitetaan pienemmät kaiuttimet. Settiin kuuluu myös usein myös bassoääniä toistava, maahan sijoitettava subwoofer-kaiutin. Mitä isompi tila, sitä paremmin erityyppiset kaiuttimet voidaan asentaa. Isompiin tiloihin voidaan tarvittaessa nostaa kaiuttimien määrääkin, jotta varmistetaan elokuvateatterinomainen äänenlaatu.

Kaiuttimia ohjataan viritinvahvistimesta. Äänitasojen säätämiseen kannattaa paneutua. Kun säädöt saa kerran kohdilleen, niitä ei tarvitse heti säätää uudelleen, mutta joskus annetut arvot katoavat esimerkiksi sähkökatkon yhteydessä. On siis hyvä ymmärtää oman kotiteatterijärjestelmän toimintaperiaate, jotta osaa tarvittaessa itse korjata yksinkertaisia ongelmia.

Elokuvia voidaan näyttää eri laitteilla

Jos kotielokuvateatteriin on valittu näytöksi televisio, pystyy elokuvia näyttämään sen kautta. Televisioon saa tietenkin kytkettyä DVD- tai Blu-ray-soittimen tai älylaitteen, jonka kautta erilaisten ohjelmakirjastojen tarjonta on käden ulottuvilla.

Videotykkiin taas kytketään nykyisin useimmiten tietokone. Aikaisemmin DVD-soitin oli yleisimmin käytössä, mutta tilanne on muuttunut viihdetarjonnan siirtyessä internettiin tai verkon kautta toimiviin palveluihin. Nykyisin elokuvia on kätevintä näyttää tietokoneelta videotykin kautta. Olipa kyseessä nykyaikainen älytelevisio tai videotykkiin kytketty päätelaite, myös internet-yhteydestä on tullut kiinteä elementti kotielokuvateattereissa.

Kalustus ja valaistus viimeistelevät

Jos kotiin rakennetaan elokuvateatteri, säädettävä valaistus on syytä asennuttaa sähkömiehellä. Säädettävillä valoilla pystytään saamaan aikaan monikäyttöinen tila. Valoa tarvitaan joskus enemmän, jos esimerkiksi ruokaillaan samalla, asennetaan laitteita tai huolletaan tilaa. Elokuvaakin on monesti miellyttävämpi katsoa himmeässä valaistuksessa, sillä täydessä pimeydessä silmät väsyvät helpommin.

Asukas voi valita kotiteatteriin juuri itselleen sopivat istuimet, joista erilaiset säädettävät nojatuolit tai sohvat ovat suosittuja. Istumapaikkoja on hyvä varata tarpeeksi koko perheelle ja ystäväjoukolle, jotta viimeisen päälle hankituista laitteista voidaan nauttia yhdessä hyvässä seurassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *