Eri aikakausina teknologia on kehittynyt aina kulloisenkin suuntauksen mukaisesti. Teknisiä vempaimia on myös kehitelty kautta aikojen, esimerkiksi Leonardo DaVincin kunnianhimoinen suunnitelma helikopterista kehittyi jo keskiajalla. Innovatiivisuus ei ole ainoastaan meidän aikamme ominaisuus, vaikka nykypäivänä netin ja muun salamannopean tiedonvälityksen aikana erilaiset keksinnöt saavat nopeasti ja helposti julkisuutta.

Teknologian kehitys ja digitalisaatio tuovat erilaisia teknologisia välineitä helpottamaan arkea – tai hallitsemaan sitä. Kännykät ja älypuhelimet löytyvät tänä päivänä käytännöllisesti katsoen kaikilta ihmisiltä lähes ympäri maailmaa. Yhteydenpito onnistuu niin läheisiin kuin viranomaisiinkin. Älypuhelimen avulla voi myös hoitaa pankkiasiat, katsella videoita, kuunnella ulkomaista radioasemaa, tai vaikkapa pelata mobiilipelejä oikealla rahalla missä tahansa ja milloin tahansa.

Jokaisella on mielipiteensä näistä palveluista ja niiden tarpeellisuudesta. Tosiasia kuitenkin on, että laitteet, joilla niitä tarjotaan, kehittyvät yhä kiihtyvää vauhtia, samoin niiden tarjoamat palvelut.

Älypuhelimet ja muut mobiililaitteet ovat digitalisaation myötä välttämättömyyksiä ja tekevät arjesta helpompaa. Maailmassa on kuitenkin valtavat määrät erilaisia teknisiä vempaimia, joiden olemassa olosta useimmilla ihmisillä ei ole hajuakaan, sillä useimmiten ihmiskunta selviää varsin hyvin ilman niitäkin. Toki joissain tilanteissa ne puolustavat varmasti paikkaansa ja ainahan on olemassa keksimisen ilo. Tutustumme tässä artikkelissa tarkemmin harvinaisempiin laitteisiin, jotka eivät ole tuttuja suurimmalle osalle ihmisistä.

Kananmunan merkintälaite

Tämä historiallinen keksintö oli suunniteltu helpottamaan kananmunan tuottajien arkea säästämällä heiltä munien merkitsemisen vaiva. Tämä laite kiinnitettiin kanan takapuoleen ja tarkoituksena oli, että se leimaisi ulos tulevan munan automaattisesti. Toimivuudesta ei ole tietoa ja vaikka sille haettiin patenttia Amerikassa, se ei ole levinnyt yleiseen käyttöön.

Muki, joka sekoittaa itse juoman

Tämä arkipäivän elämää helpottava laite on nyt saatavilla. Muki vapauttaa sinut ongelmista, kuten lusikan osumisesta nenään juodessa sekä sen sopivan paikan löytämisestä siksi ajaksi, kun juot mukista. Kupin pohjalla on vinhasti pyörivä potkuri, joka sekoittaa juoman puolestasi ja ilman lusikkaa, vain napin painallus mukin korvasta riittää.

Kastikkeen sekoittaja

Ammattikokeilla, perheenäideillä ja ruuanlaiton harrastajilla on ollut suuri ongelma, nimittäin kastikkeen sekoittaminen sitä valmistettaessa. Nestettä tulee sekoittaa lähes koko ajan niin, että se ei palaisi pohjaan. Tällä laitteella voit vapauttaa kätesi muuhun toimintaan, sillä se sekoittaa pannulla olevaa kastiketta automaattisesti.

Tämän pannun pohjalla kolmella jalalla seisova vempain muistuttaa ylösalaisin olevaa helikopterin roottoria, joka pyörii pannulla ja sekoittaa siten kastikkeen tai muun sekoitusta vaativan keitoksen. Patterikäyttöinen kolmenopeuksinen vempain on ehdoton hankinta jokaiselle kotikokille.

Kukkaruukku musiikilla

Maailmalla on tehty tutkimuksia, joissa on mitattu kukkien reaktiota musiikkiin. Yleensä niissä on päädytty tulokseen, että ainakin tietynlainen musiikki edistää kukkien kasvua ja hyvinvointia. Nyt tätä on ryhdytty implementoimaan käytäntöön eli on kehitetty kukkaruukku, joka soittaa musiikkia. Riittää, että ruukussa olevaa kasvia kosketetaan, jotta se alkaa soittaa jotain ennalta ohjelmoitua sävelmää.

Jos tutkimustuloksiin voi luottaa, näissä ruukuissa olevien kasvien tulisi kukoistaa. Vielä ei ole selvitetty, kuinka viherkasvit voisivat itse valita haluamansa musiikin. Täydellistä elämystä tavoiteltaessa on kukkaruukku varustettu myös led-valoilla sekä bluetooth-kaiuttimella.

Laatikko, jolla ei tee mitään

Jos keksintöjen turhuuksista kilpailtaisiin, olisi tämä vempain vahva suosikki ykköseksi – sillä ei nimittäin tee yhtään mitään. Tässä laitteessa on mustan pienen laatikon päälle kiinnitetty vipu, joka on joko on- tai off-asennossa – tai pikemminkin vain pois päältä. Koska vipua työntäessä toiseen asentoon, laatikosta aukeaa luukku. Siitä tulee esiin sormi, joka työntää vivun jälleen off-asentoon ja aukko sulkeutuu taas.

Bluetooth-käsineet ja paikannin

Kyseessä on pakollinen tuote kaikille, jotka joutuvat puhumaan puhelimeen kylmissä olosuhteissa. Tämä älypuhelimeen kytkettävä langaton kuuloke- ja mikrofonilaite säästää sormien paleltumiselta pakkasella, kun puhelin soi. Nostat vain käsineen korvallesi ja alat puhua siihen. Peukalossa on kuuloke, pikkusormessa mikrofoni ja tällä tavalla ei tarvitse riisua käsinettä kylmissä olosuhteissa.

Kaikki vempaimet eivät kuitenkaan ole hyödyttömiä, vaan suurin osa keksinnöistä on toimivia. Esimerkkinä on vaikkapa yksinkertainen bluetooth-laite, joka ilmoittaa tarvittaessa, missä avaimesi ovat. Se toimii älypuhelimen sovelluksen avulla ja ilmoittaa äänimerkillä kadonneiden avainten sijainnin. Tämä toimii myös toisinpäin eli avainten avulla voit löytää hukassa olevan kännykän.

Ladattavat pohjalliset kenkiin

Kun jalat ovat lämpimät, on koko ihminen lämmin. Mummon kutomat villasukat eivät toki aina ole käytettävissä tai niitä ei voi esteettisistä syistä käyttää. Tähän ongelmaan on olemassa toimiva ratkaisu, nimittäin kaukosäätimellä varustetut lämmittävät pohjalliset.

Pohjallisten sisällä oleva akku kestää täyteen ladattuna viisi tuntia ja lataukseen käytetään USB-johtoa – eli niitä voi ladata tietokoneen kautta. Lämpötilaa voi säätää kaukosäätimen avulla ja skaala ulottuu 35-60 asteeseen. Kyseessä on varmasti hyvä keksintö heille, joiden tarvitsee viettää aikaa kylmässä ulkoilmassa.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *