Konsolipelaaminen kasvattaa suosiotaan ja tavoittaa aina vain suurempia pelaajajoukkoja uusilla aluevaltauksillaan ja kiehtovilla innovaatioillaan. Kilpailu eri laitevalmistajien välillä onkin kehkeytynyt aina vain armottomammaksi – valmistajien kärkikahinoissa pelaajien mielenkiinnosta mittelevät PlayStation-konsoleistaan tuttu Sony, pitkän historian Nintendo sekä Xboxin kehittäjä Microsoft.

Mitä pelikonsolit ovat?

Pelikonsoliksi kutsutaan viihde-elektroniikan laitetta, jolla pelataan videopelejä. Tavallisesti siitä lähetettävää kuvaa katsellaan televisiosta ja peliä ohjataan siihen tarkoitetulla erillisellä ohjaimella, mutta olemassa on myös niin sanottuja käsikonsoleita. Mukana kulkeviksi suunnitelluissa käsikonsoleissa näyttö ja ohjain ovat samassa pienikokoisessa laitteessa, joka toimii akun tai paristojen turvin ilman jatkuvaa verkkovirtaa.

Ensimmäiset pelikonsolit kehitettiin 1970-luvun alkupuolella. Edelleen huippusuositun Nintendon ensimmäinen konsoli, Color TV Game 6, julkaistiin vuonna 1977. Tuohon aikaan laitteissa ei ollut mikroprosessoreita, vaan pelit oli rakennettu suoraan laitteiston sisään. Kussakin konsolissa oli siis omat, sisäänrakennetut pelinsä eikä uusia julkaisuja voinut ilmestyä jo olemassa olevalle konsolille. Ne olivat nykypelaajan silmiin suorastaan naurettavan yksinkertaisia ja grafiikat koostuivat lähinnä mustavalkoisista suorakateista.

Nykyaikaiset pelikonsolit edustavat hurjasti kehittyneiden laitteiden kahdeksatta sukupolvea ja niitä on miltei mahdoton tunnistaa samaa perhettä edustaviksi kapistuksiksi kuin vuosikymmeniä sitten viihdyttäneet varhaiset pelikonsolit. Tätä nykyä käytössä on HD-tekniikka, monimutkaiset ohjaimet sekä grafiikat, jotka ovat usein elokuvien tasoa. Pelikonsolivalmistajilla on tavoitteenaan lyödä yleisö ällikällä jokaisen uuden julkaisun yhteydessä.

Sony PlayStation 4

Viihde-elektroniikkajätti Sonyn ensimmäinen PlayStation-pelikonsoli julkaistiin Japanissa joulukuussa 1994 ja Yhdysvalloissa sekä Euroopassa syyskuussa 1995. Huippusuosittua alkuperäistä versiota valmistettiin 11 vuoden ajan ja pelikonsolia on myyty kaiken kaikkiaan yli 100 miljoonaa kappaletta. Tunnetuimpia alkuperäisen PlayStationin pelejä ovat muun muassa Tekken, Crash Bandicoot sekä Gran Turismo. Ensimmäisen osan jälkeen Sony on julkaissut PlayStation 2 -konsolin vuonna 2000, PlayStation 3 -konsolin vuonna 2006 sekä uusimman PlayStation 4 -konsolin vuonna 2013.

PlayStation 4 -pelikonsolissa painottuvat nykyajan trendien mukaisesti sosiaaliset verkostot sekä pelaajan yksilölliset valinnat. Ohjaimesta löytyvä Share-näppäin mahdollistaa videoiden suoratoiston ja näppärän jakamisen Facebookissa. Näissä laitteissa ei siis enää ole kyse pelkästään yksin tai yhdessä kotisohvalta käsin pelaamisesta – yhteisöön voi kuulua pelaajia kaikkialta maailmasta.

Pelaaminen PlayStation 4 -konsolilla tapahtuu tuttuun tapaan pääosin television välityksellä, mutta laite tukee myös kakkosnäyttöjä. Peliä voi halutessaan jatkaa Playstation Vita -käsikonsolilla ja tabletin tai älypuhelimen näyttö toimii lisäkuvaruutuna vaikkapa pelissä olevaa karttaa varten. Lisäksi konsolin Dualshock-ohjaimessa on kosketusalue, joka toimii monissa toiminoissa samaan tapaan kuin älypuhelimen kosketusnäyttö.

Nintendo Switch

Pitkän historian pelikonsolien parissa tehnyt Nintendo julkaisi ensimmäisen videopelikonsolituotteensa Japanissa jo 1970-luvulla. Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinat yritys otti haltuun 1980-luvulla julkaistulla NES-pelikonsolillaan, joka saavutti suuren suosion ja on haluttua tavaraa keräilijöiden ja videopelinostalgiaa arvostavien keskuudessa vielä tänäkin päivänä. Sittemmin Nintendo on julkaissut konsolit SNES, Nintendo 64, Nintendo GameCube, Wii, Wii U sekä vuonna 2017 päivänvalon nähneen Nintendo Switchin. Lisäksi yhtiö on lanseerannut vuosien varrella huippusuosittuja käsikonsoleita, joista tunnetuimpiin kuuluvat Game Boy -sarjan konsolit.

Nintendo-konsoleiden peleistä monelle ovat tutuimpia legendaariset Mario-pelit, jotka kelpaavat pelaajille vielä tänäkin päivänä. Vanhat NES-konsolin Donkey Kong- ja Super Mario Bros -pelit ovat suosittuja keräilykohteita, mutta myös uusia Mario-pelejä on julkaistu tasaiseen tahtiin. Nintendo Switchin käyttäjät pääsevät kokeilemaan konsolille vuonna 2017 julkaistua Super Mario Odyssey -peliä.

Maaliskuussa 2017 julkaistu Nintendo Switch toimii sekä televisioon kytkettävänä telakoituna kotikonsolina, että kannettavana käsikonsolina. Laitteeseen kuuluu kaksi irrotettavaa JoyCon-ohjainta, joita on mahdollista käyttää joko erikseen tai sitten perinteisen peliohjaimen tyyliin pidikkeeseen kiinnitettyinä. Ohjaimet on varustettu liiketunnistimella, asentotunnistimella sekä HD Rumble -värinätuella. Kuvakaappaukset ja videot tallentuvat vasemmasta ohjaimesta löytyvän Capture-napin avulla. Switchin pelit tulevat pienillä muistikorteilla, jotka syötetään konsoliin sen yläreunassa olevasta aukosta käsin.

Microsoft Xbox One X

Alkuperäinen Xbox-pelikonsoli saapui Euroopan markkinoille maaliskuussa 2002. Kilpailijoina olivat tuolloin markkinoita hallinneet Sonyn PlayStation 2 sekä Nintendon GameCube. Xboxin myydyimmiksi peleiksi nousivat Halo-sarjan pelit Halo: Combat Evolved ja Halo 2. Microsoft jatkoi Xbox-saagaa julkaisemalla Xbox 360 -konsolin vuonna 2005, Xbox Onen vuonna 2013 ja tuoreimman Xbox One X -konsolin vuonna 2017.

Microsoft kehuu Xbox One X -laitteensa olevan maailman tehokkain konsoli, jossa on huimat 40 prosenttia enemmän tehoa kuin missään muussa markkinoilla olevassa pelikonsolissa. Viimeisintä huutoa olevaa 4K-tekniikkaa hyödyntävä Xbox One X mahdollistaa pelaamisen ja elokuvien katselun todella hulppealla laadulla. Lisäteho ja muut herkut eivät ole kasvattaneet pelikonsolin kokoa edeltäjäänsä nähden, vaan Xbox One X on itse asiassa tähän asti julkaistuista Xbox-perheen jäsenistä pienikokoisin. Tuorein Xbox-tulokas pyörittää myös edelliselle Xbox Onelle suunniteltuja pelejä. Tämä on pelaajille helpotus eikä lainkaan itsestäänselvyys, sillä Nintendo Switch tai PlayStation 4 eivät kumpikaan ole yhteensopivia edeltäjiensä pelien kanssa. Tämä onkin asia, johon kannattaa konsoliostoksilla kiinnittää huomiota, jos ei ole valmis uusimaan pelivarastoaan täysin.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *