Turhat johdot ja piuhat ovat aina tiellä, sotkeentuvat milloin mihinkin tai ainakin toisiinsa. Ovatko nämä ajatukset tuttuja? Siinä tapauksessa kannattaa tehdä lähempää tuttavuutta langattomiin kuulokkeisiin, joiden avulla arjesta saa eliminoitua ainakin yhden johtoparin.

Eroon ikävistä johdoista

Langattomuus on monen haaveissa erityisesti lenkkeillessä. Musiikki motivoi pitämään tahdin yllä, mutta kuulokejohto toisaalta tuntuu monesta juoksua haittaavalta. Kuulokkeet eivät ehkä oikein tahdo pysyä korvissakaan.

Langattomilla kuulokkeilla on etunsa myös kotikäytössä ja siellä moni onkin tottunut käyttämään niitä jo pidempään. Kotosalla käytettävissä yksiköissä on tavallisesti mukana niin sanottu lähetinyksikkö, joka lähettää ääntä kuulokkeisiin piuhan sijaan. Samainen yksikkö usein myös lataa kuulokkeet, mikä sopii kotioloissa mainiosti.

Liikkuvampaan elämään tällainen ratkaisu ei sovi. Mobiilikäyttöön onkin kehitetty tuoreempana keksintönä Bluetooth-kuulokkeita, joiden avulla musiikkia voi kuunnella puhelimesta vaikkapa juuri lenkkeillessä. Tällaiset laitteet on kuitenkin muistettava ladata aina, kun akku alkaa olla lopuillaan, joten ilman latausta toimivissa perinteisissä kuulokkeissa on niissäkin edelleen puolensa.

Vastaus liikkujan rukouksiin

Langattomien kuulokkeiden suosio on jatkuvassa kasvussa niin meillä kuin maailmallakin ja aivan erityisesti trendi on suosiossa urheilukäyttöön tarkoitetuissa kuulokkeissa. Kevyet langattomat nappikuulokkeet ovatkin ihanteellinen lisäys musiikista nauttivan treenaajan tarvikevalikoimaan niin lenkkipolulle kuin kuntosalillekin. Urheilukäyttöön suunnatuissa kuulokkeissa ensiarvoisen tärkeää on miellyttävän äänenlaadun lisäksi niiden pysyminen korvissa hieman haastavammissakin olosuhteissa. Myös akun keston saisi olevan mahdollisimman hyvä.

Koska kuulokkeet joutuvat juostessa, hyppiessä sekä muuten liikkuessa harvinaisen kovalle koetukselle ja niiden paikallaan pysyminen on tavallista enemmän vaarassa, eivät urheilukäyttöön suunnatut langattomat kuulokkeet useinkaan ole todellisuudessa täysin langattomia. Vaikka yksiköt eivät olekaan johdolla kiinni puhelimessa tai muussa musiikkisoittimessa, ovat ne miltei poikkeuksetta kiinni toisissaan. Tyypillisesti kuulokkeisiin kuuluu johto tai jonkinlainen kiinnitin, joka kiinnitetään käyttäjän niskapuolelle. Näin langattomat kuulokkeet pysyvät paikallaan hieman riehakkaammankin liikunnan aikana.

Treenikuulokkeista voi löytyä äänentoiston lisäksi muitakin lisäherkkuja, esimerkiksi sykemittari. Tällaiset lisäykset ovat monille liikkujille tervetulleita, mutta kannattaa muistaa, että ne usein myös heikentävät akun kestoa huomattavasti käytössä ollessaan.

Bluetooth-tekniikka mahdollistaa langattomuuden

Toisissaan kiinni olevien sporttikuulokkeiden lisäksi markkinoilla on myös täysin langattomia kuulokkeita, jotka sopivat parhaiten liikeradoiltaan hieman hillitympään arkeen. Siinä, missä treenikuulokkeet ovat Bluetooth-yhteydessä vain puhelimeen, ovat täysin langattomat kuulokkeet sen lisäksi yhdistettyinä myös keskenään. Yhteyden taajuus sekä käytössä olevat piirit ja sisäiset antennit määrittelevät, miten hyvin se toimii eli miten hyvin ääni kuuluu.

Tietyillä taajuuksilla kulkeva Bluetooth-yhteys läpäisee ihmiskehon heikosti ja voi aiheuttaa pätkimistä. Koska Bluetooth siirtää ääntä vain yhteen kohteeseen kerrallaan, siirtyy se täysin langattomien kuulokkeiden tapauksessa ensin puhelimesta yhteen ja sieltä toiseen kuulokkeeseen. Jos käytetyt taajuudet eivät ole kohdillaan, toinen kuuloke saattaa pätkiä ja toinen puolestaan toimia täysin normaalisti. Parhaiten Bluetooth-yhteys toimii, kun käytössä ovat kehon helpommin läpäisevät matalat taajuudet.

Kestävä akku on monelle tärkeä

Toisin kuin perinteiset kuulokkeet, langattomat yksiköt toimivat akulla, joka on ladattava säännöllisin väliajoin. Sen kesto saattaa vielä nykytekniikalla muodostua ongelmaksi täysin langattomissa nappikuulokkeissa, sillä niissä on käytettävä todella pieniä akkuja. Tällaisissa malleissa myös kuulokenappien välinen signaali syö paljon virtaa. Sangallisissa sporttikuulokkeissa tilanne sen sijaan on parempi, sillä akut ovat niissä kookkaampia. Aina vain kestävämmillä energialähteillä varustettuja langattomia kuulokkeita voi kuitenkin odottaa markkinoille yhä ripeämmällä tahdilla.

Bluetooth-yhteyttä käyttäessä on hyvä muistaa, että se syö myös puhelimen akkua. Lisääntynyt kulutus voi muodostua ongelmaksi etenkin talvella, jolloin energialähde on muutenkin vaarassa kylmän ilman vuoksi. Puhelin kannattaakin pitää lämpimänä erityisesti langattomia kuulokkeita käytettäessä. Toisaalta monissa uudemmissa puhelinmalleissa on jo huomattavasti aiempaa kestävämpiä akkuja.

Äänenlaatu voi olla kohdillaan langattomissakin kuulokkeissa

Treenatessa täydellinen äänenlaatu ei useinkaan ole vaatimuksena, mutta kukapa ei haluaisi kuulokkeita, joilla musiikki kuulostaa mahdollisimman hyvältä. Kaiken kukkuraksi langattomia yksiköitä käytetään paljon myös muutoin kuin urheillessa, joten äänenlaatu voi kuulokevalintaa tehdessä olla hyvinkin merkittävä tekijä. Vaikka urheilukäyttöön tarkoitetut langattomat kuulokkeet ovatkin äänenlaadultaan hifi-tason sijaan usein perustasoa, on markkinoilla myös todella laadukkaita langattomia variaatioita. Tällaisia on tarjolla sekä täyslangattomina että sankamallisina.

Aivan parasta mahdollista äänentoistoa Bluetooth-yhteys ei mahdollista, mutta monet langattomat kuulokkeet tarjoavat yhtä kaikki paremman kuuntelukokemuksen kuin mihin monet johdolliset versiot kykenevät.

Langaton tulevaisuus?

Miltei kaikkien tunnettujen kuulokkeita valmistavien yritysten valikoimiin kuuluu tätä nykyä myös langattomia malleja. Kehityksen suunta vaikuttaisi muutenkin osoittavan kohti langattomampaa maailmaa. Elektroniikkajätti Apple kohahdutti syksyllä 2016 esitellessään uuden iPhone 7 -älypuhelimen, jossa kuulokeliitäntää ei ole lainkaan. Sen sijaan puhelimen mukana saa langattomat AirPods-kuulokkeet, jotka yhdistetään laitteeseen Bluetoothin avulla. Samaa linjaa on noudateltu myös sittemmin julkaistujen iPhone 8 ja iPhone X -puhelimien kanssa, jotka voi kaiken lisäksi myös ladata langattomasti.

Applen uudistus toi langattomat kuulokkeet otsikkoihin, mikä onkin lisännyt ihmisten kiinnostusta aiheeseen. On odotettavissa, että muutkin matkapuhelinvalmistajat seuraavat elektroniikkajätin jalanjälkiä ja että piuhat ovat monessa muussakin yhteydessä lähitulevaisuudessa enemmän tai vähemmän taakse jäänyttä elämää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *